Pierogi z kaszą gryczaną
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 500 gramów
  • woda ciepła - 150 mililitrów
  • sól
  • kasza gryczana - 200 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • boczek wędzony - 100 gramów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • suszone grzyby leśne - 50 gramów
  • jajka - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z solą i ciepłą wodą wyrabiając elastyczne ciasto. W razie potrzeby jeśli okaże się, że ciasto jest za miękkie lub za twarde, dodaj dodatkowo trochę wody lub mąki.
  2. W garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się o połowę dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj kaszę i pokruszone na małe kawałki grzyby.
  3. Całość zalej 350 ml wody, zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie było idealnie doprawione Esencję do duszonych mięs Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i wstaw go na około 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
  4. Ostudzoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i zmiel w maszynce.
  5. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki powycinaj okrągłe placki, farsz nakładaj na krążki ciasta i zlepiając ze sobą brzegi, formuj pierogi.
  6. Pierogi ugotuj i podawaj z podsmażoną cebulką.