pierogi z kasza gryczaną - przepis na karnawał
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza gryczana - 125 gramów
  • pieczarki - 500 gramów
  • olej do smażenia - 4 łyżki
  • czubryca zielona - 1 łyżeczka
  • mąka tortowa - 5 szklanek
  • jajka - 2 sztuki
  • woda - 1 szklanka
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowałam kaszę gryczaną gotowałam ją 25 minut Wiadomo kasza podwaja swoja objętość więc bylo jaj dużo. Po ugotowaniu wyłożyłam ją talerz . Pieczarki umyłam i starłam na grubych oczkach na tarce . Usmażyłam na patelni dodając odrobinę jarzynki do smaku.
  2. Pieczarki poddusiłam i usmażyłam i tu niespodzianka dodałam łyżeczkę Czubrycy zielonej co za zapach jaki się unosił można tylko sobie wyobrazić czubryce mozna dodawać też do sałatek , dodałam do pieczarek ugotowaną kaszę gryczaną ,wymieszałam i chwile smażyłam dodałam jedna kostkę rosół wołowy knorr pokruszoną i rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i to wlałam na farsz , Po usmażeniu wyjęłam farsz do miski do ostudzenia .
  3. ciasto wykonanie Do miski wsypałam mąkę ,wbiłam 2 jajka dodałam szczyptę soli i 2 łyżki oleju wymieszałam i zagniotłam ciasto . sporo wyszło mi pierogów tak na 4 porcję po 10 sztuk wykrajałam szklanka kułeczka ale i tak wyszły znakomicie