Pierogi z kaszą jaglaną, mięsem i rodzynkami
  • 120 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

    nadzienie
  • mięso mielone - 200 gramów
  • kasza jaglana - 300 gramów
  • rodzynki - 20 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 40 mililitrów
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • ciasto
  • ugotowane ziemniaki - 250 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • dodatkowo
  • sól - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy z łyżeczką soli. Odcedzamy i jeszcze ciepłe musimy utłuc tłuczkiem do ziemniaków, odstawiamy, aby wystygły.
  2. Do ziemniaków dodajemy rozbełtane widelcem jajko i wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto, najlepiej rękami. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki się dobrze połączą.
  3. Przygotowujemy stolnicę i podsypujemy ją mąką. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.
  4. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy Ramę Smaż jak szef kuchni, czekamy aż znikną bąbelki, mamy wtedy pewność, że patelnia jest dobrze rozgrzana i możemy na niej smażyć.
  5. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, dodajemy mięso i dusimy wszystko razem. Dodajemy w międzyczasie wyciśnięty czosnek, mieszamy i ma koniec dodajemy ocet balsamiczny i rodzynki, jeszcze chwilkę pozwalamy farszowi się dusić.
  6. Kaszę jaglaną musimy przepłukać na sitku wodą i ugotować do miękkości. Następnie kaszę mieszamy z mięsem. Tak powstały farsz przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem i na koniec dodajemy rozbełtane jajko, mieszamy.
  7. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą, zlepiamy pierogi. Do garnka nalewamy wodę i zagotowujemy, dodajemy sól i olej, wrzucamy porcjami pierogi i gotujemy około 5 minut. Łyżką cedzakową wyciągamy pierogi na talerz.
  8. Ponownie rozgrzewamy patelnię i układamy pierogi, podsmażamy je na rumiano z dwóch stron. Takie są najsmaczniejsze. Tak przygotowane danie zupełnie inaczej smakuje, podsmażone są chrupiące i po prostu pyszne.