PRZEPISY.PL

Pierogi z kaszanką

  • 60
  • 6
  • Średnie
  • 0
12
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • kaszanka300 g
  • Bulion grzybowy Knorr
    1 units:unit
  • cebula1 szt
  • jabłko1 szt
  • suszone borowiki3 szt
  • kiszona kapusta4 łyżki
  • mąka pszenna400 g
  • jajko1 szt
  • mleko180 ml
  • drożdże7 g
  • kwaśna śmietana1 łyżka
  • liść laurowy1 szt
  • ziele angielskie2 ziarna
  • cukier1 łyżka
  • czarny pieprz0.5 łyżeczki
  • masło100 g
  • Krok 1

    Przygotuj zaczyn do ciasta - wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj, majeranek, wyrośnięty zaczyn, 1 jajko, śmietanę oraz masło. Z całości wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, delikatnie posmaruj olejem dno miski, włóż do niej ciasto, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto uderz z całej siły pięścią (tak aby przebić jego środek, co pozwoli je odgazować) i włóż na 15 minut do lodówki.
  • Krok 3

    Przygotuj farsz: pokrój drobno kapustę, dodaj pokruszoną kostkę Knorr, ziele angielskie, listek laurowy oraz namoczone, pokrojone grzyby, zalej wrzącą wodą i gotuj ok. 30 minut.
  • Krok 4

    Gotowe ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj cienko i wytnij krążki. Każdy napełnij farszem i dokładnie zlep brzegi. Przygotowane pierożki ułóż na blasze do pieczenia, każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
  • Krok 5

    Cebulę pokrój drobno, zeszklij na oliwie. Kaszankę obierz, rozdrobnij i wymieszaj z cebulą - smaż kilka minut i dopraw do smaku, dodaj pokrojone drobno jabłko. Połącz z kapustą.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulion grzybowy KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

157
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
132
osoby dodały do Mniamlisty
60''
6
Średnie
150
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
3
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Średnie