Pierogi z mięsem i kaszą kuskus
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 200 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • kasza kuskus - 150 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 2 szklanki
  • olej - 2 łyżki
  • woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Odmierz kaszę i wodę w tej samej objętości. Wodę zagotuj z bulionetką Knorr.
  2. Przygotowanym bulionem zalej kaszę i odstaw pod przykryciem na 1 minutę.
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie połącz kaszę kuskus, mielone mięso i cebulkę wraz z olejem z patelni.
  4. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Wymieszaj jajko ze szklanką lekko słonej przegotowanej wody i wlewaj do mąki, zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
  5. Ciasto rozdziel na dwie części, rozwałkuj na placek i za pomocą szklanki wyciśnij kółka.
  6. Nałóż łyżką farsz na środek każdego kółka. Złóż je na pół i zlep brzegi. Następnie gotuj pierogi w dużej ilości wody przez 3-5 minut, aż będą miękkie. Takie pierogi możesz podawać gotowane lub smażone.