Pierogi z serem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 320 gramów
  • jaja - 2 sztuki
  • ser twarogowy półtłusty - 500 gramów
  • cukier - 4 łyżeczki
  • Flora Gold - 8 łyżeczek
  • cykoria - 2 sztuki
  • mała marchew - 4 sztuki
  • małe jabłko - 4 sztuki
  • jogurt naturalny 2% tl. - 8 łyżeczek
  • natka pietruszki - 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć ciasto z mąki, jaja i wody.
  2. Rozwałkuj i wytnij średniej wielkości krążki za pomocą np. szklanki
  3. Ser przekręć przez maszynkę albo dobrze rozgnieć widelcem, dodać margarynę i cukier, wymieszać.
  4. Następnie nałóż na kawałki ciasta i lep pierogi.
  5. Zagotuj w garnku wodę, lekko osól i wrzuć pierogi na wrzątek, a gdy wypłyną na wierzch delikatnie je wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerz.
  6. Warzywa umyj i odcedź. Marchew i jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cykorię pokrój w pół plasterki. Dodaj jogurt naturalny. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, wyłóż na talerzyk i posyp natką pietruszki. Pierogi podawaj na ciepło, lekko posmarowane z wierzchu Flora Gold.