Pierogi z soczewicą
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • zielona soczewica - 300 gramów
  • woda - 1 szklanka
  • mąka - 600 gramów
  • cebule - 3 sztuki
  • jajka - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 szczypty
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • tłuszcz - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: gotuj soczewicę przez około pół godziny do miękkości. Zmiksuj i odcedź.
  2. Ciasto: z mąki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieć ciasto. Wygniataj je przez co najmniej 5 minut. Podziel na części i cienko rozwałkowuj. Szklanką do whiskey wykrawaj koła.
  3. Posiekaj cebule, zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z ziołami i przyprawą Knorr dodaj do soczewicy. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko.
  4. Nakładaj łyżeczkę farszu na ciasto. Starannie zaklej.
  5. Gotuj przez około 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
  6. Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.