Pierogi z soją i grzybami
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Trudne

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • ciasto
  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól
  • olej
  • farsz
  • soja - 1 szklanka
  • grzyby suszone - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Opłukaną soję namocz w dużej ilości zimnej wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj na miękko w świeżej wodzie z dodatkiem kostki Knorr.
  2. Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny. Ugotuj je w nowej wodzie.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju.  Połowę cebuli, grzyby i soję (kilka nasion zostawić do posypania) przepuść przez maszynkę do mięsa.
  4. Dodaj jajko i dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.
  5. Z mąki, jajka, szczypty soli, oleju i 3 łyżek letniej wody zagnieć ciasto.
  6. Rozwałkuj i wyciśnij krążki na pierogi. Nałóż farsz i sklej.
  7. Wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawaj z pozostawioną cebulą i soją.