Pierogi ze szpinakiem i serem feta
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna - 300 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • woda - 120 mililitrów
  • jajka - 1 sztuka
  • sól - 5 gramów
  • szpinak (świeży lub mrożony) - 0.5 kilogramów
  • ser feta - 200 gramów
  • cebule szalotki - 3 sztuki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.
  2. Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
  3. Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
  4. Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.
  5. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.