Pierogi ze szpinakiem
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • szpinak mrożony - 450 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • woda - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na pierogi przygotowuję w bardzo prosty sposób. Wyrabiam mąkę z gorącą wodą. Gdy ma już odpowiednią konsystencję, rozwałkowuję i wycinam szklanką krążki. Na każdy nakładam łyżeczkę farszu z zlepiam dokładnie brzegi.
  2. Farsz szpinakowy: Dwie cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, gdy się zarumieni dorzucamy 450 g mrożonego szpinaku i 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy bułkę tartą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy farsz wystygnie lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.
  3. A teraz stawiamy kropkę nad i czyli robimy omastę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim 2 cebule i drobno pokrojone 2 - 3 pieczarki. Wylewamy na gotowe pierogi. Smacznego