Pierożki Samosa ze słodko kwaśną kukurydzą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kukurydza z puszki - 2 opakowania
  • Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 1 szklanka
  • ciasto filo - 1 opakowanie
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • ser żółty cheddar - 100 gramów
  • masło klarowane - 120 mililitrów
  • olej do smażenia - 1 litr

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Następnie odstaw go do ostygnięcia.
  2. Do sosu dodaj odcedzoną kukurydzę, posiekaną kolendrę oraz starty ser. Całość wymieszaj, aby powstał gęsty farsz.
  3. Ciasto filo rozłóż i wytnij nożem paski o szerokości 4 cm.
  4. Następnie, za pomocą pędzla, posmaruj każdą warstwę ciasta ciepłym masłem klarowanym.
  5. Każdy pasek powinien składać się z czterech, pięciu warstw. Gdy będą gotowe, nałóż farsz i zwijaj trójkąty z ciasta, składając je na przemian.
  6. Gotowe pierożki smaż na głębokim tłuszczu. Gdy nabiorą rumianej barwy, odcedź je na ręczniku papierowym i natychmiast podawaj.