Pierożki samosy

Składniki:

  • ciasto filo - 1 opakowanie
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • paluszki krabowe - 200 gramów
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • mąka - 100 gramów
  • kurkuma - 1 łyżka
  • imbir - 1 łyżeczka
  • ziarna gorczycy - 1 łyżeczka
  • curry - 8 sztuk
  • kolendra - 1 pęczek
  • olej - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć ziarna gorczycy, listki curry, imbir i posiekaną papryczkę chili. Smaż przez 5 minut ciągle mieszając.
  2. Dodaj posiekane paluszki krabowe, posiekane listki kolendry, przyprawę Knorr i wymieszaj. Smaż kolejne 3 minuty.
  3. Wymieszaj mąkę z kilkoma łyżkami wody, aby powstała gładka pasta.
  4. Ciasto filo podziel pasy o szerokości 4cm. Na początek każdego paska nakładaj porcję ciasta składaj w trójkąty zakładając jedną warstwę na drugą aż pasek z ciasta się skończy. Sklejaj pastą z mąki i wody.
  5. W rondlu rozgrzej olej, wrzucaj pierożki i smaż na złoty kolor. Po wyjęciu odsącz je z tłuszczu i podawaj.