Pierożki z kurczakiem

122


Łatwe


50 min.


5 os.

Składniki
masło200 gramów
kremowy serek200 gramów
mąka200 gramów
upieczone wcześniej kurze udka4 sztuki
czerwona papryka1 sztuka
cebula1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
starty ser żółty200 gramów
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr1 łyżka
natka kolendry1 pęczek
jajko1 sztuka
jogurt naturalny200 mililitrów
kmin rzymski mielony1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Serek, masło oraz mąkę wymieszaj w misce i dokładnie wyrób ciasto rękami. Spłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na minimum 30 minut.
Krok 2
Mięso oddziel od kości i posiekaj bardzo drobno nożem.
Krok 3
Na patelni podsmaż posiekane cebulę, czosnek i paprykę, dodaj mięso. Całość dopraw przyprawami i posiekaną natką kolendry. Gdy farsz wystygnie, wymieszaj go z serem.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe placki i nałóż na ich środek farsz z kurczaka. Pierożki dokładnie zamknij, sklejając ze sobą krawędzie. Ułóż je na pergaminie na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 10-12 minut w temp. 190°C.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl