Pierożki z kurczakiem
  • 50 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • masło - 200 gramów
  • kremowy serek - 200 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • upieczone wcześniej kurze udka - 4 sztuki
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • starty ser żółty - 200 gramów
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • jajko - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Serek, masło oraz mąkę wymieszaj w misce i dokładnie wyrób ciasto rękami. Spłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na minimum 30 minut.
  2. Mięso oddziel od kości i posiekaj bardzo drobno nożem.
  3. Na patelni podsmaż posiekane cebulę, czosnek i paprykę, dodaj mięso. Całość dopraw Chili z Indii Knorr, Kminem rzymskim z Indii Knorr i posiekaną natką kolendry. Gdy farsz wystygnie, wymieszaj go z serem.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe placki i nałóż na ich środek farsz z kurczaka. Pierożki dokładnie zamknij, sklejając ze sobą krawędzie. Ułóż je na pergaminie na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 10-12 minut w temp. 190°C.