Pierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i papryki
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • soczewica czerwona (ugotowana wcześniej) - 150 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • posiekany ząbek czosnku - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sok z połówki cytryny
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • ser feta - 1 sztuka
  • ciasto na pierogi:
  • mąka - 550 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • ciepła woda - 1 szklanka
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na pierogi łącząc mąkę, wodę, jajko oraz olej. Wyrób szybko jednolite ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na bok.
  2. Połowę cebuli, czosnek oraz chilli posiekaj drobno. Na rozgrzaną patelnie wlej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę i można rozpocząć smażenie.
  3. Posiekane składniki przesmaż na rozgrzanej Ramie, dodaj odsączoną, wcześniej ugotowaną soczewicę i smaż chwilę. Dodaj na koniec pokruszony ser feta oraz połowę drobno pokrojonej kolendry. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź.
  4. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę, podsyp mąką i rozwałkuj cienko. Z ciasta wytnij jednakowej wielkości kółka, na każde z nich nałóż łyżkę farszu, a następnie zlep brzegi ciasta.
  5. Przygotuj salsę. Pomidora oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj pozostałą drobno posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy, pozostałą kolendrę oraz oliwę. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  6. Przygotowane pierożki ugotuj w lekko osolonej, wrzącej wodzie i odsącz. Ugotowane pierożki odsmaż na złoty kolor z obu stron na Ramie. Gotowe ułóż na warzywnej salsie.