Pierożki z wieprzowiną
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • wieprzowina mielona - 500 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 25 gramów
  • kapusta - 200 gramów
  • Cebule dymki posiekane - 150 gramów
  • cukier - 2 łyżeczki
  • olej do smażenia - 6 łyżek
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • mąka - 3 szklanki
  • woda - 0.75 szklanek
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj. Do mięsa dodaj posiekane cebulki dymki oraz kapustę i dokładnie wymieszaj.
  2. Masę mięsną dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
  3. Przygotuj ciasto: mąkę przesyp do miski, wlej wodę oraz olej, zagnieć i dobrze wyrób. Odstaw ciasto na 10 minut.
  4. Następnie ulep z ciasta wałek i pokrój na około 50 plasterków. Każdy plasterek cieniutko rozwałkuj na koło.
  5. Na środku kółek układaj farsz i sklejaj pierogi.
  6. Na rozgrzany olej wkładaj pierogi i smaż przez minutę.
  7. Kiedy zaczną się rumienić, dolej pół szklanki wody i gotuj przez 6 minut pod przykryciem. Pierogi będą gotowe, gdy cała woda wyparuje. Podawaj skropione olejem sezamowym.