Pierś alanta
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka - 2 sztuki
  • ser żółty - 100 gramów
  • pomidor - 1 sztuka
  • ser mozzarella - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • słodka mielona papryka - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • świeża bazylia - 1 łyżeczka
  • świeże oregano - 1 łyżeczka
  • 1 łyżka curry - 1 łyżeczka
  • chipsy naturalne wedle uznania - 100 gramów
  • mleko 3,2% - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • oliwa do smażenia - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Oczyścić filet przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 5 min do zamrażarki.
  2. Chipsy dodać do miski rozkruszyć dodać bułkę i wszystkie przyprawy. Wymieszać dokładnie. Jajka rozbić połączyć z mlekiem.
  3. Rozgrzewamy oliwę. Piersi po wyjęciu maczamy w jajku następnie w naszych przyprawach i układamy na patelni. po 4 min smażymy z każdej strony
  4. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kotlety układamy plasterek mozzarelli, pomidora, cebuli zapiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni przed końcem położyć plasterek żółtego sera. Można posypać czerwoną papryką dla ozdoby lub suszonym koperkiem:) Podawać z zapieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi.