Pierś kaczki w sosie owocowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kaczki ze skórką - 4 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 15 gramów
  • owoce jagodowe - 125 gramów
  • białe wino wytrawne - 125 mililitrów
  • miód - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 szczypta
  • goździki mielone - 1 szczypta
  • oliwa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kaczki ponacinaj od strony skórki i oprósz Przyprawą do mięs Knorr i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie, aż skórka się zrumieni. Mięso przełóż do brytfanny zrumienioną skórą do góry i opiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut.
  3. Na patelnię, na której smażyło się mięso wlej wino i doprowadź do wrzenia, zeskrobując drewnianą łyżką osady z dna. Dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut do miękkości.
  4. Następnie dodaj miód i przyprawy (goździki, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz).
  5. Po kilku minutach gotowania do sosu owocowego dodaj sos z pieczenia mięsa, przetrzyj przez sito.
  6. Upieczone mięso pokrój na plastry, przełóż na talerz i polej sosem.