Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem

3


Łatwe


60 min.


2 os.

Składniki
pojedyncza pierś z kurczaka 2 sztuki
suszone borowiki20 gramów
duża cebula1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 łyżki
ser parmigiano reggiano2 łyżki
sól do smaku
czarny i różowy pieprz do smaku
kilka listków jarmużu
Przygotowanie
Krok 1
Grzyby dzień wcześniej zalać szklanką wrzącej wody i zostawić pod przykryciem do następnego dnia, aby zmiękły.
Krok 2
Następnego dnia przygotować farsz grzybowy: borowiki osuszyć i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać z łupin i drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlać Ramę Smaż jak szef kuchni, gdy znikną bąbelki zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać posiekane grzyby, chwilkę je podsmażyć wlać płyn który został z namaczania grzybów, dusić aż odparuje cały płyn. Dodać do grzybów porwany jarmuż. Farsz doprawić do smaku solą, różowym pieprzem. Do lekko przestudzonego farszu dodać też 1-2 łyżki sera, wymieszać.
Krok 4
Piersi kurczaka naciąć, aby utworzyła się duża kieszeń. Doprawić mięso solą, czarnym i rozgniecionym różowym pieprzem (na zewnątrz i w środku). Do kieszonki nałożyć farsz grzybowy i spiąć wykałaczkami.
Krok 5
Pierś kurczaka ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie posmarowanym ramą, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze 15 minut.
Krok 6
Mięso podajemy od razu pokrojone w grube plastry z sałatką np. z pieczonych buraków, kaszy bulgur, czarnej soczewicy i sałaty.
Autor: Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl