Przygotowanie |
Krok 1 |
Grzyby dzień wcześniej zalać szklanką wrzącej wody i zostawić pod przykryciem do następnego dnia, aby zmiękły. |
Krok 2 |
Następnego dnia przygotować farsz grzybowy: borowiki osuszyć i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać z łupin i drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. |
Krok 3 |
Na rozgrzaną patelnię wlać Ramę Smaż jak szef kuchni, gdy znikną bąbelki zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać posiekane grzyby, chwilkę je podsmażyć wlać płyn który został z namaczania grzybów, dusić aż odparuje cały płyn. Dodać do grzybów porwany jarmuż. Farsz doprawić do smaku solą, różowym pieprzem. Do lekko przestudzonego farszu dodać też 1-2 łyżki sera, wymieszać. |
Krok 4 |
Piersi kurczaka naciąć, aby utworzyła się duża kieszeń. Doprawić mięso solą, czarnym i rozgniecionym różowym pieprzem (na zewnątrz i w środku). Do kieszonki nałożyć farsz grzybowy i spiąć wykałaczkami. |
Krok 5 |
Pierś kurczaka ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie posmarowanym ramą, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze 15 minut. |
Krok 6 |
Mięso podajemy od razu pokrojone w grube plastry z sałatką np. z pieczonych buraków, kaszy bulgur, czarnej soczewicy i sałaty. |