Pierś kurczaka w sosie czosnkowym, marchewka z groszkiem, tzatziki, kasza gryczana
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pierś z kurczaka (bez skóry) - 400 gramów
  • ząbek czosnku - 12 sztuk
  • Flora ProActiv - 20 gramów
  • kasza gryczana - 200 gramów
  • mały ogórek - 4 sztuki
  • koper - 2 pęczki
  • sok z cytryny - 4 łyżeczki
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu - 200 gramów
  • marchew z groszkiem - 0.5 opakowań
  • olej rzepakowy - 4 łyżeczki
  • curry do smaku - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i kurczaka umyj i osusz. Koper drobno pokrój.
  2. Czosnek (8 ząbków) obierz i przeciśnij przez praskę, natrzyj nim pierś kurczaka, a następnie włóż do naczynia z niewielka ilością wrzącej wody. Dodaj przyprawę curry do smaku.
  3. Kaszę gryczaną ugotuj na półtwardo, dodaj do niej Florę ProActiv. Garnek z kaszą zawiń w ręcznik i odstaw na bok.
  4. Marchewkę z groszkiem gotuj we wrzącej wodzie, do której dodaj olej rzepakowy oraz odrobinę pieprzu do smaku.
  5. Ogórka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj do nich zmiażdżony czosnek (4 ząbki), drobno pokrojony koper (2/3 części) i jogurt naturalny. Sos podawaj jako dip do kurczaka. Kaszę gryczaną posyp delikatnie pozostałą ilością posiekanego kopru.