Pierś kurczaka w sosie piwnym

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 4 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna - 1 unit
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 5 sztuk
  • seler - 0.5 sztuk
  • marchew - 1 sztuka
  • musztarda - 4 łyżki
  • koperek - 2 łyżki
  • piwo - 1 litr
  • słodka śmietana - 2 szklanki
  • olej - 1 szklanka
  • mąka - 1 łyżeczka
  • miód

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj marynatę - czosnek posiekaj, połącz z olejem, musztardą i koperkiem. Dodaj Delikat Knorr i miód.
  2. Filety umyj i posmaruj przygotowaną marynatą. Po kilku minutach obsmaż na rozgrzanej oliwie z obu stron.
  3. Obierz i umyj warzywa. Cebulę pokrój w krążki, pozostałe warzywa w słupki.
  4. Wszystkie warzywa podsmaż na oliwie, oprósz mąką i zalej piwem. Duś tak długo aż odparuje połowa płynu i dodaj śmietanę.
  5. Do przygotowanego sosu włóż przesmażone mięso, duś 15 minut - do miękkości. Sos dopraw do smaku. Kurczaka podawaj z sosem.