Pierś kurczaka z mango
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • połówki piersi z kurczaka - 4 sztuki
  • mango średnio dojrzałe - 1 sztuka
  • papryka mielona - 1 szczypta
  • olej z pestek winogron - 0.3 szklanek
  • pomidorki koktajlowe - 4 sztuki
  • woda - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Rozetrzeć kostkę do mięs z papryką z kilkoma łyżkami oleju. Natrzeć piersi z kurczaka wcierając mocno pastę w mięso. Odłożyć na 30 minut .
  2. Obrać mango , usunąć pestkę , pokroić w dużą kostkę . Mango ma być dojrzałe ale nie zupełnie miękkie tak by się nie rozpadało. Wsypać do garnuszka , zalać wodą i dodać 1 łyżkę cukru i gotować aż mango będzie miękkie .
  3. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć na rumiano piersi z obu stron ( najpierw na większym a potem na małym gazie . Podlać kilkoma łyżkami wywaru z gotowania mango- przykryć i dodusić tak by mięso było miękkie .
  4. Podawać obkładając pierś kurczaka odcedzonymi kawałkami mango , pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi . Proponuję podać do tego podpieczoną bagietkę z ziołowym masłem .