Pierś kurczaka z porzeczkami
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • czerwonych porzeczek - 100 gramów
  • białe porzeczki - 100 gramów
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Czerwone i białe porzeczki opłukać i zostawić do ocieknięcia.owoce ostroznie oderwać od gałązek.Czerwoną cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.Papryczkę chili umyć i pokroić w niewielką kostkę.
  2. Białe i czerwone porzeczki połączyć z cebulą i papryczką chili.Całość rozgnieść dokładnie widelcem.Podsmażyć chwilę na rozgrzanej oliwie.
  3. Oczyszczone piersi z kurczaka oprószyć solą i pieprzem.Mięso naciąć wzdłuż tak,by utworzyć kieszonkę.Wypełnić ją przygotowanym wcześniej farszem.Spiąć wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków.
  4. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia.wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.Piec 30-35 minut.Potrawa może być podawana jako przystawka lub z pieczonymi ziemniakami i surówką jako drugie danie.