Pierś z indyka na parze, gulasz warzywno-pieczarkowy z kaszą gryczaną

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 2062.7 kJ / 493 Kcal | 41 % |
Tłuszcz | 17.2 g | 31 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.6 g | 5 % |
Węglowodany | 58.3 g | 47 % |
w tym cukry | 10.3 g | 8 % |
Błonnik | 7.9 g | - |
Białko | 27 g | 22 % |
Sól | 1.5 g | 25 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 232 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. |
- Krok 1Umyj mięso i osusz. Dodaj przyprawę Knorr do oleju i natrzyj nim mięso. Piecz w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 °C.
- Krok 2Umyj warzywa, pokrój je w grubszą kostkę. Dołóż je do naczynia z indykiem i piecz wszystko razem.
- Krok 3Ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu. Po wyjęciu na talerz dodaj do niej łyżeczkę margaryny.
- Krok 4Wyłóż indyka z pieczonymi warzywami na talerz.


Pierś z indyka na parze, gulasz warzywno-pieczarkowy z kaszą gryczaną
Pieczona pierś z indyka to popularne danie obiadowe wśród osób na zdrowej diecie. Przygotuj ją według naszego przepisu i przekonaj się, jak łatwo urozmaicisz ten prosty składnik smacznymi, różnorodnymi dodatkami. Pierś z indyka z gulaszem warzywnym i kaszą – pełna smaków i kolorów – to świetny sposób na pożywne główne danie. Zacznij od dokładnego natarcia mięsa marynatą o smaku śmietanowo-ziołowym, którą przygotujesz z mieszanki przypraw oraz oleju rzepakowego. Kiedy indyk będzie się piekł, przyrządź gulasz. Cukinię, bakłażana, paprykę i pieczarki pokrój w kostkę. Ich konsystencja znakomicie sprawdza się do wszelkich duszonych i pieczonych dań, ponieważ są dość twarde, nie rozpadają się oraz zachowują swój kształt. Dodaj je do piekącego się mięsa, a gotowe pożywne danie podawaj z kaszą gryczaną (dowolnie: prażoną albo białą). Pieczony indyk z warzywnym gulaszem stanowi posiłek pełnowartościowy, zdrowy i pełen witamin, zwłaszcza C, E, B6 i B12, a także potasu, fosforu oraz magnezu. Przekonaj się, jak smaczna może być zdrowa dieta!