Pierś z indyka pod warzywną pierzynką
  • 45 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z indyka - 320 gramów
  • ziemniaki - 1.2 kilogramów
  • marchew - 4 sztuki
  • pietruszka - 8 sztuk
  • seler korzeniowy - 200 gramów
  • ogórek - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • ser mozzarella - 80 gramów
  • olej rzepakowy - 4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 8 łyżeczek
  • miód - 2 łyżeczki
  • Kminek z Polski Knorr - 4 łyżeczki
  • Tymianek z Polski Knorr - 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na grubej tarce, dodaj koncentrat pomidorowy, miód i podsmaż na patelni na oleju rzepakowym. Dodaj tymianek i wymieszaj.
  2. Pierś z indyka przykryj lekko twardymi warzywami, posyp serem mozzarella i upiecz w piekarniku (175 st. C / 15-18 min.)
  3. Obgotowane ziemniaki pokrój w plastry i upiecz w piekarniku. Pod koniec pieczenia posyp kminkiem.
  4. Podawaj z mizerią z jogurtem naturalnym.