Pierś z indyka z grillowanym koprem włoskim w plastrach
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z indyka - 400 gramów
  • bulwa kopru włoskiego (fenkuł) - 1 sztuka
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 3 łyżki
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • mały jogurt naturalny - 1 opakowanie
  • cytryna - 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe - 200 gramów
  • białe wino - 100 mililitrów
  • bazylia - 1 pęczek
  • szafran - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Otrzyj cytrynę ze skórki wyciśnij z niej sok. Przyprawę do kurczaka, jogurt, sok i skórkę z cytryny wymieszaj w misce. Indyka pokrój w cienkie plastry o długości około 12 cm i szerokości do 4 cm. Włóż do marynaty na kilka godzin.
  2. Po tym czasie plastry indyka rozłóż na desce, nałóż na nie po kilka suszonych pomidorków. Całość zroluj I przekuj wykałaczką. Kurczaka grilluj z obu stron.
  3. Koper włoski pokrój w plastry o grubości do 0,5 mm, posmaruj Ramą i grilluj z obu stron.
  4. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej białym winem, dołóż przecięte na pół pomidorki koktajlowe, posiekaną bazylię, szafran i ułóż roladki z indyka. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 15 minut.