Pierś z indyka ze szpinakiem

37


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
pierś z indyka1.5 kilogramów
Przyprawa do indyka Knorr1 opakowanie
szpinak (może być mrożony)300 gramów
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 opakowanie
cebula1 sztuka
suszone pomidory50 gramów
orzechy piniowe20 gramów
gałka muszkatołowa1 szczypta
śmietana100 mililitrów
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Rozmroź szpinak i odciśnij sok. Pokrój cebulę oraz suszone pomidory w drobną kostkę.
Krok 2
Podsmaż cebulę na oliwie, dodaj orzeszki piniowe i lekko zarumień. Następnie dodaj szpinak i suszone pomidory.
Krok 3
Dopraw szpinak do smaku odrobiną gałki muszkatołowej, oraz jedną łyżeczką Przyprawy do indyka Knorr.
Krok 4
Zrób w piersi z indyka nacięcie i umieść tam farsz, następnie pierś obsyp Przyprawą Knorr.
Krok 5
Umieść całość w woreczku do pieczenia, zamknij klipsem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 minut. Rozerwij pod koniec pieczenia torebkę, aby pierś z indyka lekko się zarumieniła.
Krok 6
Przelej na patelnię sos powstały podczas pieczenia, dodaj do niego Sos do pieczeni ciemny Knorr oraz śmietanę, po czym całość doprowadź do wrzenia.
Krok 7
Przed podaniem pokrój indyka na porcje i polej go przygotowanym sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl