Pierś z indyka ze szpinakiem

28


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
pierś z indyka1.5 kilogramów
Przyprawa do indyka Knorr1 opakowanie
szpinak (może być mrożony)300 gramów
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 opakowanie
cebula1 sztuka
suszone pomidory50 gramów
orzechy pini20 gramów
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 szczypta
śmietana100 mililitrów
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Rozmroź szpinak i odciśnij sok. Pokrój cebulę oraz suszone pomidory w drobną kostkę.
Krok 2
Podsmaż cebulę na oliwie, dodaj orzeszki piniowe i lekko zarumień. Następnie dodaj szpinak i suszone pomidory.
Krok 3
Dopraw szpinak do smaku odrobiną gałki muszkatołowej, oraz jedną łyżeczką Przyprawy do indyka Knorr.
Krok 4
Zrób w piersi z indyka nacięcie i umieść tam farsz, następnie pierś obsyp Przyprawą Knorr.
Krok 5
Umieść całość w woreczku do pieczenia, zamknij klipsem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 minut. Rozerwij pod koniec pieczenia torebkę, aby pierś z indyka lekko się zarumieniła.
Krok 6
Przelej na patelnię sos powstały podczas pieczenia, dodaj do niego Sos do pieczeni ciemny Knorr oraz śmietanę, po czym całość doprowadź do wrzenia.
Krok 7
Przed podaniem pokrój indyka na porcje i polej go przygotowanym sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl