Pierś z kurczaka cytrynowo-miodowa, ryż 3 kolory, surówka z białej kapusty
  • 20 minut
  • 1 osoba
  • Średnie

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka bez skóry, surowy - 1 sztuka
  • miód pszczeli - 0.5 łyżeczek
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • mały ząbek czosnku - 1 sztuka
  • skórka cytrynowa - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • ryż 3 kolory - 30 gramów
  • poszatkowana biała kapusta - 1 szklanka
  • mała marchewka - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 1 łyżeczka
  • ocet ryżowy - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • orzechy arachidowe - 1 łyżka
  • Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Filet z piersi kurczaka umyj i osusz. Ostrym nożem ponacinaj wierzchnią warstwę fileta w szachownicę (należy uważać, aby nie poprzecinać mięsa do końca). W miseczce wymieszaj miód, sos sojowy, startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy, posiekany czosnek oraz świeżo mielony pieprz. Gotową marynatą posmaruj filety, następnie opiekaj przez 5-7 minut na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Następnie mięso obróć na drugą stronę, posmaruj pozostałą ilości marynaty i piecz na złoty kolor.
  2. Kapustę białą drobno poszatkuj, marchewkę utrzyj na tarce jarzynowej. Do garnuszka wlej ocet ryżowy, olej oraz cukier. Całość zagotuj. Do zalewy dodać kapustę i marchewkę, dokładnie wymieszaj (można pougniatać, żeby kapusta szybciej zmiękła). Gotową surówkę posyp drobno posiekanymi orzeszkami arachidowymi.
  3. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż wymieszaj z 1 łyżeczką Flory ProActiv.
  4. Na upieczonego kurczaka miodowo-cytrynowego kładziemy łyżeczkę Flory ProActiv i dekorujemy plasterkiem cytryny. Podajemy z ryżem i surówką z białej kapusty.