Pierś z kurczaka cytrynowo-miodowa, ryż 3 kolory, surówka z białej kapusty

6


Średnie


20 min.


1 os.

Składniki
filet z piersi kurczaka bez skóry, surowy1 sztuka
miód pszczeli0.5 łyżeczek
sok z cytryny1 łyżeczka
mały ząbek czosnku1 sztuka
skórka cytrynowa1 łyżka
sos sojowy1 łyżeczka
ryż 3 kolory30 gramów
poszatkowana biała kapusta1 szklanka
mała marchewka1 sztuka
olej rzepakowy 1 łyżeczka
ocet ryżowy1 łyżka
cukier1 łyżeczka
orzechy arachidowe1 łyżka
Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Filet z piersi kurczaka umyj i osusz. Ostrym nożem ponacinaj wierzchnią warstwę fileta w szachownicę (należy uważać, aby nie poprzecinać mięsa do końca). W miseczce wymieszaj miód, sos sojowy, startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy, posiekany czosnek oraz świeżo mielony pieprz. Gotową marynatą posmaruj filety, następnie opiekaj przez 5-7 minut na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Następnie mięso obróć na drugą stronę, posmaruj pozostałą ilości marynaty i piecz na złoty kolor.
Krok 2
Kapustę białą drobno poszatkuj, marchewkę utrzyj na tarce jarzynowej. Do garnuszka wlej ocet ryżowy, olej oraz cukier. Całość zagotuj. Do zalewy dodać kapustę i marchewkę, dokładnie wymieszaj (można pougniatać, żeby kapusta szybciej zmiękła). Gotową surówkę posyp drobno posiekanymi orzeszkami arachidowymi.
Krok 3
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż wymieszaj z 1 łyżeczką Flory ProActiv.
Krok 4
Na upieczonego kurczaka miodowo-cytrynowego kładziemy łyżeczkę Flory ProActiv i dekorujemy plasterkiem cytryny. Podajemy z ryżem i surówką z białej kapusty.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl