Pierś z kurczaka faszerowana grzybami

78


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
Sos:
szalotka1 sztuka
ząbki czosnku6 sztuk
oliwa z oliwek80 mililitrów
papryczka czerwona chilli, strąk1 sztuka
natka pieruszki1 pęczek
Ulubione Smaki Sos pieczeniowy jasny Knorr1 sztuka
cytryna2 sztuki
Sos Hellmann's Czosnkowy100 mililitrów
śmietana100 mililitrów
Pierś z kurczaka:
piersi z kurczaka ze skórką4 sztuki
pieczarki300 gramów
suszone grzyby leśne200 gramów
cebula1 sztuka
bułka tarta1 łyżka
Przyprawa do kurczaka Knorr2 łyżki
olej roślinny80 mililitrów
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Przygotowanie
Krok 1
Suszone grzyby zalej szklanką gotującej się wody, całość odstaw na ok. 10 minut tak aby grzyby zmiękły. W tym czasie na części oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodaj pokrojone w paski suszone grzyby. Całość dopraw pieprzem, dodaj łyżkę bułki tartej. Farsz odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
W piersi z kurczaka zrób nacięcie. W powstałą kieszonkę włóż grzybowy farsz i zepnij wykałaczkami. Mięso oprósz przyprawą do kurczaka. Obsmaż na patelni, a następnie wstaw na około 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pod koniec pieczenia mięso podlej połową szklanki wody. Powstały w ten sposób sok wykorzystaj do przygotowania sosu.
Krok 3
Na tej samej patelni, na której było przygotowywane mięso, na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Na koniec do sosu wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody lub soku z pieczenia mięsa.
Krok 4
Dodaj sos pieczeniowy Knorr, dzięki czemu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Sos odstaw na bok aby wystygł. Zimny sos połącz z sosem Hellmann's i śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na zimno z mięsem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl