Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    sos
  • szalotka - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 6 sztuk
  • oliwa z oliwek - 80 mililitrów
  • papryczka czerwona chilli, strąk - 1 sztuka
  • natka pieruszki - 1 pęczek
  • Ulubione Smaki Sos pieczeniowy jasny Knorr - 1 sztuka
  • cytryna - 2 sztuki
  • Sos Hellmann's Czosnkowy - 100 mililitrów
  • śmietana - 100 mililitrów
  • pierś z kurczaka
  • piersi z kurczaka ze skórką - 4 sztuki
  • pieczarki - 300 gramów
  • suszone grzyby leśne - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • olej roślinny - 80 mililitrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej szklanką gotującej się wody, całość odstaw na ok. 10 minut tak aby grzyby zmiękły. W tym czasie na części oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodaj pokrojone w paski suszone grzyby. Całość dopraw pieprzem, dodaj łyżkę bułki tartej. Farsz odstaw do wystygnięcia.
  2. W piersi z kurczaka zrób nacięcie. W powstałą kieszonkę włóż grzybowy farsz i zepnij wykałaczkami. Mięso oprósz przyprawą do kurczaka. Obsmaż na patelni, a następnie wstaw na około 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pod koniec pieczenia mięso podlej połową szklanki wody. Powstały w ten sposób sok wykorzystaj do przygotowania sosu.
  3. Na tej samej patelni, na której było przygotowywane mięso, na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Na koniec do sosu wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody lub soku z pieczenia mięsa.
  4. Dodaj sos pieczeniowy Knorr, dzięki czemu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Sos odstaw na bok aby wystygł. Zimny sos połącz z sosem Hellmann's i śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na zimno z mięsem.