Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • olej słonecznikowy - 1 łyżka
  • piersi z kurczaka - 4 sztuki
  • kwaśna śmietana - 200 mililitrów
  • musztarda Dijon - 0.5 łyżeczek
  • estragon - 0.25 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Rozgrzej patelnię, którą można później włożyć do piekarnika. Kurczaka posól, pieprz. Opiecz na patelni przez ok. 1,5 minuty z każdej strony. Zdejmij na chwilę z patelni.
  2. Na tą samą patelnię wlej śmietanę, musztardę i estragon. Mieszaj dokładnie do połączenia składników. Doprowadź do wrzenia.
  3. Dodaj do sosu piersi. Włóż patelnię do piekarnika i piecz ok. 20 minut.
  4. Doskonałe z ryżem i zieloną fasolką.