Pierś z kurczaka z duszonymi pieczarkami
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • papryka - 1 szczypta
  • pieczarki - 20 dekagramów
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • sałatka: - 1 sztuka
  • liście sałaty
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • ogórek zielony - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana - 1 łyżka
  • ryż - 200 gramów
  • pieprz - 1 szczypta
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę, rzodkiewkę, ogórka i pomidora myjemy a następnie kroimy. Cebulę kroimy w półtalarki i dorzucamy do pokrojonych warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Dodajemy śmietanę i odstawiamy do lodówki.
  2. Pieczarki płuczemy, kroimy i dusimy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu.
  3. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki, posypujemy pieprzem, solą, przyprawą kebab-gyros, papryką słodką mielona i wcieramy rękoma w mięso. Smażymy kilka minut mięso na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Podajemy z ryżem.