Pierś z kurczaka z sosem mango

84


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
mango1 sztuka
pierś z kurczaka 400 gramów
szalotka3 sztuki
pomidory3 sztuki
papryczka chilli1 sztuka
wiórki kokosowe2 łyżki
ząbek czosnku1 sztuka
curry w proszku2 łyżki
ocet biały winny delikatny np. jabłkowy50 mililitrów
cukier brązowy2 łyżki
imbir świeży10 gramów
olej rzepakowy 3 łyżki
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr1 łyżka
natka kolendry1 pęczek
napój kokosowy200 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Pomidory sparz, usuń skórkę, obierz mango pokrój w drobną kosteczkę, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek kolendrę, chili, imbir. Obierz ze skóry zetrzyj na tarce.
Krok 2
Kurczaka pokrój w paseczki, oprósz przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Odstaw na bok do zamarynowania na kilka godzin.
Krok 3
Po tym czasie mięso obsmaż na rozgrzanym oleju, przełóż na bok. Na tej samej patelni obsmaż szalotkę, chili i czosnek. Gdy szalotka się delikatnie zarumieni, dodaj brązowy cukier i smaż, aż ulegnie on karmelizacji. Następnie dodaj imbir, mango, wiórki kokosowe, pomidory, curry w proszku i ocet.
Krok 4
Wszystko razem smaż, aż ocet niemal w całości odparuje, dodaj napój kokosowy i kurczaka . Wszystko razem duś dwie trzy minuty.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl