Piersi kurczaka w cytrynowym sosie

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 1 szklanka
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki
  • pomidor - 1 sztuka
  • pieprz
  • sól
  • mąka - 3 łyżki
  • szczypiorek - 0.5 pęczków
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • ryż - 2 opakowania
  • cytryny - 2 sztuki
  • filety z kurczaka - 4 sztuki
  • oliwki czarne bez pestek - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj na sypko. Filety przekrój wzdłuż i rozbij. Oprósz sola i pieprzem, obtocz w mące.
  2. Smaż na maśle i oleju. Przełóż na talerz.
  3. Sparzone cytryny pokrój w ćwiartki, oliwki poprzekrawaj na połowy.
  4. Obraną cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na tłuszczu z mięsa około 3 minut, następnie włóż mięso, wlej bulion Knorra, dodaj ćwiartki cytryn i duś około 5 minut.
  5. Pomidora pokrój w plastry , szczypiorek posiekaj, dopraw. Podawaj do mięsa i ryżu.