| |||||||||
| Składniki | ||
| olej | 6 łyżek | |
| pierś z kurczaka | 400 gramów | |
| Przyprawa do złotego kurczaka Knorr | 2 łyżki | |
| orzechy włoskie | 150 gramów | |
| białko z jajek | 5 sztuk | |
| mąka kukurydziana | 5 łyżek | |
| sherry | 2 łyżki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Piersi umyj i pokrój na cieniutkie paseczki. Mięso polej sherry, posyp przyprawą Knorr i odstaw na 20 minut. |
| Krok 2 |
| W tym czasie drobno posiekaj orzechy, a białko z pięciu jaj lekko ubij. |
| Krok 3 |
| Następnie obtaczaj je w orzechach. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na złoto. |
| Krok 4 |
| Dodaj do białka mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. |
| Krok 5 |
| Kawałki kurczaka odsącz i zanurzaj w białku z mąką. |
| Krok 6 |
| Odsącz i podawaj jako samodzielna zakąska lub z ryżem. |
| Autor: garlic |