Piersi kurczaka w orzechach

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • orzechy włoskie - 150 gramów
  • białko z jajek - 5 sztuk
  • mąka kukurydziana - 5 łyżek
  • sherry - 2 łyżki
  • olej - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Piersi umyj i pokrój na cieniutkie paseczki. Mięso polej sherry, posyp przyprawą Knorr i odstaw na 20 minut.
  2. W tym czasie drobno posiekaj orzechy, a białko z pięciu jaj lekko ubij.
  3. Następnie obtaczaj je w orzechach. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na złoto.
  4. Dodaj do białka mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
  5. Kawałki kurczaka odsącz i zanurzaj w białku z mąką.
  6. Odsącz i podawaj jako samodzielna zakąska lub z ryżem.