Piersi kurczaka w sosie curry

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 4 sztuki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • ryż jaśminowy najlepiej wcześniej ugotowany - 200 gramów
  • banan - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 1 opakowanie
  • miód - 1 łyżeczka
  • słodka śmietana - 250 mililitrów
  • przyprawa curry - 1 łyżeczka
  • ostra musztarda - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • pieprz cayenne - 1 szczypta
  • olej słonecznikowy - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Zmieszaj jogurt z musztardą, miodem, curry oraz marynatą Knorr.
  2. Na drugi dzień rozgrzej olej na patelni i podsmaż kurczaka na niewielkim ogniu.
  3. Dolej trochę wody oraz śmietanę i duś przez kwadrans. Dopraw pieprzem cayenne
  4. Pokrój banany w plastry, obtocz je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmaż na pozostałym tłuszczu.
  5. Podawaj wszystko razem z ryżem jaśminowym.
  6. Powstałą marynatą zalej pocięte w kostkę mięso, dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na noc.