PIERSI MURZYNKI
  • 60 minut
  • Średnie

Składniki:

    biszkopt
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • ciasto makowo-kokosowe
  • cukier - 210 gramów
  • mak - 0.75 szklanek
  • wiórki kokosowe - 100 gramów
  • białko - 6 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • masa budyniowa
  • mleko - 370 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • żółtko - 6 sztuk
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • ponadto
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • dżem pomarańczowy - 1 opakowanie
  • biszkopty okrągłe - 200 gramów
  • rodzynki - 1 unit
  • esencja mocnej kawy - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz z cukrem (cukier należy dosypywać stopniowo).
  2. W osobnej misce wymieszać żółtka z łyżeczką octu, dzięki któremu biszkopt nie będzie wysychał) oraz z łyżeczką proszku do pieczenia.
  3. Dodawać stopniowo żółtka do ubitej już piany z białek i nadal ubijać.
  4. Gdy wszystko się połączy, dodawać stopniowo przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną - od tej pory masę należy już mieszać łyżką.
  5. Ciasto na biszkopt wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o tradycyjnych wymiarach. Piec w temp. 150 stopni C przez 30 minut.
  6. Ciasto makowo - kokosowe: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać.
  7. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki - tej samej, w której piekł się biszkopt. Piec w temp. 170 stopni C przez 40 minut.
  8. Masa budyniowa: 120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Ostudzić.
  9. Kasię utrzeć z ostudzonym budyniem. Wykonanie ciasta: ostudzony biszkopt posmarować dżemem.
  10. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w esencji kawowej. Całość udekorować polewą (tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka) oraz rodzynkami.