Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z indyka - 600 gramów
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 3 łyżki
  • Przyprawa do grilla Knorr - 1 opakowanie
  • mleko kokosowe - 100 mililitrów
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • kolendra - 1 pęczek
  • oliwa - 2 łyżki
  • szalotka - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z indyka pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry.
  2. W małym garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj mleko kokosowe, Przyprawę do grilla Knorr i ketchup Hellmann's. Wszystko razem gotuj minutę, odstaw na bok do ostygnięcia.
  3. W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.
  4. Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa zwiń w "ślimaczki" i nadziej po dwie-trzy roladki na patyki do szaszłyków.
  5. Gotowe szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy indyk będzie miękki i rumiany.