Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś kurczaka - 400 gramów
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 4 łyżeczki
  • pomidory - 8 sztuk
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • kolendra w całości (ziarenka) - 1 łyżeczka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • limonka - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 60 mililitrów
  • bagietka - 1 sztuka
  • oliwa aromatyzowana ziołami - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nasiona kolendry utrzyj w moździerzu. W miseczce połącz Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, kmin rzymski oraz utartą kolendrę. Przygotowaną mieszankę przypraw, połącz z oliwą (30 ml) i wymieszaj. Piersi natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 15 minut. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku.
  2. Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda – powstałe fileciki pomidora pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
  3. W miseczce połącz składniki pomidorowej salsy: pomidory, cebulę, czosnek, pokrojoną kolendrę, koncentrat oraz oliwę. Salsę wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z limonki.
  4. Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę bagietki skrop łyżką aromatyzowanej oliwy i podpiecz w piecu przez około 10 minut w 180 °C. Piersi smaż na rozgrzanym grillu po 4-5 minut z każdej strony. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku. Gotowe piersi podawaj z pomidorową salsą i chrupiącą ziołową bagietką.