Piersi z kurczaka w cieście francuskim

271


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
pierś z kurczaka 1 sztuka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr2 łyżki
ciasto francuskie1 opakowanie
pomidorki cherry 100 gramów
niebieski ser pleśniowy100 gramów
suszone pomidory100 gramów
żółtko jaja1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
tymianek suszony0.5 łyżek
oliwa30 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w paski i oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr.
Krok 2
Suszone pomidory pokrój w paski, czosnek w plastry.
Krok 3
Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kurczaka, dodając po chwili czosnek oraz pomidory.
Krok 4
Mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu, odkładając je na ręczniki papierowe, przestudź.
Krok 5
Z ciasta francuskiego wykrój prostokąty. Wymieszaj żółtka z łyżką wody i szczyptą soli do smaku. Następnie każdy prostokąt posmaruj masą żółtkową. Z pozostałego ciasta wykrój cienkie paski, nałóż je na oba dłuższe boki prostokątów i także posmaruj żółtkiem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Krok 6
Na przygotowane ciasto francuskie wyłóż przesmażonego kurczaka, ćwiartki pomidorków cherry i pokruszony ser pleśniowy. Posyp je tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.
Krok 7
Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 20 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl