Pijana śliwka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • suszone śliwki - 30 dekagramów
  • wódka do namoczenia śliwek - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • Nutella - 5 łyżek
  • wierzch
  • śmietana 30% - 0.5 litrów
  • cukier puder - 4 łyżki
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • gorzka herbata do nasączenia biszkoptu - 1 szklanka
  • rum do nasączenia biszkoptu - 60 mililitrów
  • czekolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.
  2. Wymieszać i wylać na blachę, piec ok. 25 minut w 170°C.
  3. Ostudzić i nasączyć herbatą z rumem.
  4. Suszone śliwki zalać wódką i odstawić na 24 godz., następnie pokroić w kostkę.
  5. Kasię utrzeć, dodać porcjami Nutellę i pokrojone śliwki.
  6. Kremem przełożyć ostudzony biszkopt.
  7. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, pod koniec dodać żelatynę (wystudzoną!) rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody i wymieszać.
  8. Na wierzch zetrzeć czekoladę.