Pijany Izydor

3


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
białko 6 sztuk
cukier1 szklanka
wiórki kokosowe20 dekagramów
mak20 dekagramów
Masa:
budyń waniliowy1 opakowanie
żółtko6 sztuk
cukier4 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
mleko0.5 litrów
Dodatki:
biszkopty1 opakowanie
spirytus 50 mililitrów
woda100 mililitrów
posypka czekoladowa.1 opakowanie
Polewa:
cukier4 łyżki
śmietana2 łyżki
kakao2 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia6 dekagramów
żelatyna1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto kokosowo - makowe: Białka ubić z cukrem na pianę.
Krok 2
Dodać wiórki i mak.
Krok 3
Piec w temp. 220 C przez 20-30 min.
Krok 4
Masa: Ugotować budyń waniliowy dodając 6 żółtek i 3 łyżki cukru.
Krok 5
Rozetrzeć 1 kostkę Kasi, stopniowo dodając ostudzony budyń.
Krok 6
Polewa: Wyżej wymienione składniki zagotować, zdjąć z ognia - dodać 1 łyżkę żelatyny (żelatyna ma być rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody).
Krok 7
Na wystudzony i upieczony spód makowo-wiórkowy wyłożyć masę.
Krok 8
Na masie ułożyć biszkopty namoczone w roztworze (wódka 15% + woda).
Krok 9
Wszystko polać polewą czekoladową i posypać posypką lub wiórkami.
Krok 10
Można dodatkowo upiec spód biszkoptowy z 2 jaj.
Krok 11
Wtedy kładziemy spód biszkoptowy, masę, spód makowo-wiórkowy, masę, biszkopty, polewa.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl