Pijany Izydor
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 220 °C

Składniki:

    ciasto
  • białko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów
  • mak - 20 dekagramów
  • masa
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • żółtko - 6 sztuk
  • cukier - 4 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 litrów
  • dodatki
  • biszkopty - 1 opakowanie
  • spirytus - 50 mililitrów
  • woda - 100 mililitrów
  • posypka czekoladowa. - 1 opakowanie
  • polewa
  • cukier - 4 łyżki
  • śmietana - 2 łyżki
  • kakao - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 6 dekagramów
  • żelatyna - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto kokosowo - makowe: Białka ubić z cukrem na pianę.
  2. Dodać wiórki i mak.
  3. Piec w temp. 220 C przez 20-30 min.
  4. Masa: Ugotować budyń waniliowy dodając 6 żółtek i 3 łyżki cukru.
  5. Rozetrzeć 1 kostkę Kasi, stopniowo dodając ostudzony budyń.
  6. Polewa: Wyżej wymienione składniki zagotować, zdjąć z ognia - dodać 1 łyżkę żelatyny (żelatyna ma być rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody).
  7. Na wystudzony i upieczony spód makowo-wiórkowy wyłożyć masę.
  8. Na masie ułożyć biszkopty namoczone w roztworze (wódka 15% + woda).
  9. Wszystko polać polewą czekoladową i posypać posypką lub wiórkami.
  10. Można dodatkowo upiec spód biszkoptowy z 2 jaj.
  11. Wtedy kładziemy spód biszkoptowy, masę, spód makowo-wiórkowy, masę, biszkopty, polewa.