Pijany Izydor!
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 dekagramów
  • cukier puder - 30 dekagramów
  • jajko - 8 sztuk
  • kakao - 2 łyżki
  • mąka - 14 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • masa 1
  • orzechy - 20 dekagramów
  • cukier - 5 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • wódka kieliszek - 2 sztuki
  • masa 2
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier puder - 15 dekagramów
  • kakao - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię utrzeć na puszystą masę z cukrem i 8 żółtkami.
  2. Następnie dodać 2 łyżki kakao, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  3. Na końcu dodać pianę z 8 białek.
  4. Piec około 60 minut w temp. 180 stopni.
  5. Upieczone ciasto przekroić.
  6. Posmarować marmoladą i złożyć.
  7. Masa I: Orzechy zemleć w maszynce, dodać oba cukry i zalać wódką tak, aby dało się łatwo rozsmarować na placku.
  8. Masa II : Jajka ubić na parze z cukrem.
  9. Kakao zaparzyć wrzącą wódką.
  10. Kasię dobrze utrzeć, następnie połączyć z kakao.
  11. Dodawać masę jajeczną i kontynuować ucieranie.
  12. Składamy placek: ciasto kakaowe z marmoladą, masa I orzechowa, masa II, polewamy polewą.