PIJANY KOKOS

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 10 dekagramów
  • cukier - 10 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • jajko - 6 sztuk
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • kasza manna - 1 szklanka
  • wódka - 1 szklanka
  • gorzka czekolada - 10 dekagramów
  • śmietana 30% - 1.2 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wbić jajka, dodać cukier i ubić na sztywno, pózniej delikatnie mieszając, dodać mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Upiec biszkopt.
  3. Kokos, cukier, kaszę manną wsypać do miski, zalać wódką, wymieszać i odstawić na 3 - 4 godz.
  4. Śmietanę wlać do rondelka, dodać połamaną czekoladę i ogrzewać, aż czekolada się roztopi i zgęstnieje.
  5. Kasię utrzeć, dodawać po łyżce masy, dobrze wymieszać, wyłożyć na biszkopt i polać czekoladą