Pijany kokos
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • kasza manna - 1 szklanka
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • wódka - 1 szklanka
  • ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • żółtka - 4 sztuki
  • dżem z czarnej porzeczki - 300 gramów
  • dodatkowo:
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj krem. Do miski wsyp kaszę, 1 szklankę wiórków kokosowych, cukier, wlej wódkę i wymieszaj. Całość przykryj i odstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia utrzyj Kasię na krem, dodając po łyżce masę kokosową.
  3. Przygotuj ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem i odstaw na 20 minut do lodówki, by ciasto stężało.
  4. Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej cienko ciastem i posmaruj dżemem.
  5. Obie foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut w 180 st.C. Wystudzone ciasto przełóż kremem i lekko dociśnij. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.