Pijany kokos
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 2.5 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • żółtka - 4 sztuki
  • dżem z czarnej porzeczki - 300 gramów
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • kasza manna - 1 szklanka
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • wódka - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp kaszę, wiórki, cukier, wlej wódkę i wymieszaj.
  2. Zostaw na noc w lodówce.
  3. Następnego dnia utrzyj Kasię na krem, dodając po łyżce masę kokosową.
  4. Przygotuj ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj.
  5. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę.
  6. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki, by ciasto stężało.
  7. Schłodzone ciasto podziel na pół.
  8. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej cienko ciastem.
  9. Ciasto posmaruj dżemem.
  10. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.
  11. Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.