Pikantna fasolka z chorizo
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • drobna biała fasolka sucha - 150 gramów
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
  • kiełbasa chorizo - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Suchą fasolkę namocz w letniej, przegotowanej wodzie przez co najmniej 8 h. Po tym czasie ugotuj fasolkę w tej samej wodzie przez ok. 30 minut, aż będzie miękka.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj. Kiełbasę chorizo pokrój na pół plasterki.
  3. Usmaż kiełbasę na suchej patelni i poczekaj, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodaj cebulę i czosnek.
  4. Gdy składniki zrobię się rumiane, dodaj koncentrat pomidorowy i całość smaż przez kilka minut, po czym wrzuć do gotującej się fasolki.
  5. Teraz dodaj majeranek oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Całość gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż fasolka zgęstnieje. Podawaj najlepiej z pieczywem.