Pikantna karkówka w glazurze z whisky
  • 50 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

    mięso
  • karkówka wieprzowa chuda - 1 kilogram
  • Przyprawa do grilla Knorr - 1 opakowanie
  • glazura
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 100 mililitrów
  • whisky - 100 mililitrów
  • cukier brązowy - 100 gramów
  • posiekane ząbki czosnku - 2 sztuki
  • cebula szalotka drobno posiekana - 1 sztuka
  • ostra papryczka chilli posiekana - 1 sztuka
  • oliwa - 50 mililitrów
  • ocet balsamiczny - 100 mililitrów
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżeczka
  • goździk roztarty - 1 szczypta
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w grube, jednocentymetrowe steki, oprósz przyprawą do grilla Knorr i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
  2. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę i chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż aż ulegnie karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, sos sojowy, łyżkę cynamonu, kminu rzymskiego i roztarty goździk. Wszystko razem gotuj około 5 min., aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup i whisky, gotuj glazurę aż zgęstnieje.
  3. Zamarynowane steki z karkówki przełóż do glazury i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie mięso grilluj na tackach, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 20 minut odwracając mięso co jakiś czas i jednocześnie nakładając glazurę pędzelkiem na grillowane mięso.