Pikantna karkówka w glazurze z whisky

6


Łatwe


50 min.


6 os.

Składniki
Mięso:
karkówka wieprzowa chuda1 kilogram
Przyprawa do grilla Knorr1 opakowanie
Glazura:
Ketchup Hellmann's Pikantny100 mililitrów
whisky100 mililitrów
cukier brązowy100 gramów
posiekane ząbki czosnku 2 sztuki
cebula szalotka drobno posiekana1 sztuka
ostra papryczka chilli posiekana1 sztuka
oliwa50 mililitrów
ocet balsamiczny100 mililitrów
Cynamon z Wietnamu Knorr1 łyżeczka
goździk roztarty1 szczypta
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr1 łyżeczka
sos sojowy1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso pokrój w grube, jednocentymetrowe steki, oprósz przyprawą do grilla Knorr i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę i chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż aż ulegnie karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, sos sojowy, łyżkę cynamonu, kminu rzymskiego i roztarty goździk. Wszystko razem gotuj około 5 min., aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup i whisky, gotuj glazurę aż zgęstnieje.
Krok 3
Zamarynowane steki z karkówki przełóż do glazury i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie mięso grilluj na tackach, na średnio rozgrzanym grillu, przez około 20 minut odwracając mięso co jakiś czas i jednocześnie nakładając glazurę pędzelkiem na grillowane mięso.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl