Pikantna przystawka z żołądków

Składniki:

  • cukier - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka
  • oliwa - 1 łyżeczka
  • dymka - 2 sztuki
  • gwiazdka anyżu - 5 sztuk
  • wytrawne wino - 50 mililitrów
  • wątróbki - 200 gramów
  • przyprawa do zup - 3 łyżki
  • żołądki - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki oczyść, umyj, włóż do rondla i zalej małą ilością wody i 0,7 kieliszka wina. Duś na małym ogniu.
  2. Wątróbki umyj.
  3. Cebulę posiekaj.
  4. Gdy żołądki będą prawie miękkie dodaj umyte wątróbki, posiekane cebulki, imbir, przyprawę do zup, anyż i resztę wina.
  5. Pod koniec duszenia dodaj cukier i oliwę.