Pikantna zupa krem z pomidorów

Składniki:

  • pomidor malinowy - 5 sztuk
  • czosnek - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1.5 łyżeczek
  • cukier do smaku - 2 łyżeczki
  • chilli - 1 łyżeczka
  • posiekany szczypiorek - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory, cebulę oraz czosnek, włożyć do naczynia żaroodpornego podlać łyżeczką oliwy z oliwek lub zwykłego oleju i piec w ok 180 stopniach do miękkości (aż skórka na pomidorach zacznie się rozchodzić).
  2. Zawartość naczynia żaroodpornego wyłożyć na deskę do krojenia i poczekać aż przestygnie. Po tym czasie pomidory obrać ze skórki oraz pokroić w ćwiartki.
  3. Wszystko to wrzucamy do blendera kielichowego lub naczynia w którym będziemy blendować. Dolewamy ok 300 ml wody z bulionem warzywnym i wszystko razem z przyprawami blendujemy, podgrzewamy wszystko w garnku i zasypujemy szczypiorkiem posiekanym:) smacznego:)