Pikantne bułeczki
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • drożdże - 35 gramów
  • mąka - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • mleko ciepłe - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 350 gramów
  • ciepła woda - 1.5 szklanek
  • parówki drobiowe - 5 sztuk
  • ser żółty tarty - 200 gramów
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • Sos spaghetti toscana Knorr - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże z cukrem,mąką i ciepłym mlekiem odstawiamy w ciepłe miejsce aby 'ruszyły' .Po czym przelewamy je do mąki z solą i powoli dolewamy ciepłą wodę.Wsypujemy sól.Mieszamy łyżką.Dolewamy tyle wody aby ciasto nabrało spójności i mozna je było zagnieśc ręką.Ręce przy zagniataniu i wyrabianiu maczamy w oleju. Dobrze wyrobione ciasto powinno byc sprężyste i rozciągliwe
  2. Z ciasta formujemy trzy równe części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy sosem,układamy cieniutkie plasterki parówek,lub innej wędlinki i równomiernie posypujemy serem
  3. Zwijamy jak roladę.Kroimy wzdłuż na grube plastry.Po środku każdego plastra robimy podłużne wgłębienie trzonkiem noża.Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni.