Przygotowanie |
Krok 1 |
Drożdże z cukrem,mąką i ciepłym mlekiem odstawiamy w ciepłe miejsce aby 'ruszyły' .Po czym przelewamy je do mąki z solą i powoli dolewamy ciepłą wodę.Wsypujemy sól.Mieszamy łyżką.Dolewamy tyle wody aby ciasto nabrało spójności i mozna je było zagnieśc ręką.Ręce przy zagniataniu i wyrabianiu maczamy w oleju. Dobrze wyrobione ciasto powinno byc sprężyste i rozciągliwe |
Krok 2 |
Z ciasta formujemy trzy równe części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy sosem,układamy cieniutkie plasterki parówek,lub innej wędlinki i równomiernie posypujemy serem |
Krok 3 |
Zwijamy jak roladę.Kroimy wzdłuż na grube plastry.Po środku każdego plastra robimy podłużne wgłębienie trzonkiem noża.Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni. |