Pikantne bułeczki

4


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
drożdże35 gramów
mąka1 łyżka
cukier1 łyżeczka
mleko ciepłe1 szklanka
mąka pszenna350 gramów
ciepła woda1.5 szklanek
parówki drobiowe5 sztuk
ser żółty tarty200 gramów
sól0.5 łyżeczek
Sos spaghetti toscana Knorr0.5 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże z cukrem,mąką i ciepłym mlekiem odstawiamy w ciepłe miejsce aby 'ruszyły' .Po czym przelewamy je do mąki z solą i powoli dolewamy ciepłą wodę.Wsypujemy sól.Mieszamy łyżką.Dolewamy tyle wody aby ciasto nabrało spójności i mozna je było zagnieśc ręką.Ręce przy zagniataniu i wyrabianiu maczamy w oleju. Dobrze wyrobione ciasto powinno byc sprężyste i rozciągliwe
Krok 2
Z ciasta formujemy trzy równe części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy sosem,układamy cieniutkie plasterki parówek,lub innej wędlinki i równomiernie posypujemy serem
Krok 3
Zwijamy jak roladę.Kroimy wzdłuż na grube plastry.Po środku każdego plastra robimy podłużne wgłębienie trzonkiem noża.Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni.
Autor: sylkachPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl