Pikantne ciasto z boczkiem

Składniki:

  • boczek - 500 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • mąka - 400 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • biały ser trzykrotnie mielony - 150 gramów
  • biały ser półtłusty - 200 gramów
  • plastry żółtego sera - 12 sztuk
  • kwaśna śmietana - 200 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżki
  • olej - 125 mililitrów
  • sól - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • mleko - 6 łyżek
  • słodka mielona papryka

Sposób przygotowania:

  1. Biały ser mielony wymieszaj z jajkiem, solą, mlekiem i olejem. Potem do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wyrób ciasto.
  2. Następnie rozwałkuj je na czystym stole posypanym mąką. Na koniec wysmaruj blachę margaryną i rozłóż ciasto.
  3. Potem boczek pokrój w cienkie plasterki lub kostkę i ułóż na cieście.
  4. Kwaśna smietanę wymieszaj z białym serem półtłustym i jajkami. Dopraw skruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr i dokładnie wymieszaj.
  5. Plastry boczku zalej powstałą masą serową.
  6. Piez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Po tym czasie wyjmij ciasto, połóż plastry zółtego sera i posyp papryką do smaku. Włóż na kolejne 5 minut (tak aby ser się roztopił).