Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym

5


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
kalmary mrożone4 sztuki
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr1 opakowanie
woda2 szklanki
ząbki czosnku2 sztuki
papryczka chili1 sztuka
natka pietruszki0.5 pęczków
cytryna1 sztuka
zielona sałata
sól do smaku1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
oliwa50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Zacznij od przygotowania sosu. Fix Knorr połącz z dwiema szklankami wody, zagotuj i zdejmij z ognia.
Krok 2
Chili, czosnek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj wszystko do sosu.
Krok 3
Kalmary rozmroź. Następnie przetnij wzdłuż na pół, aby powstał duży plaster. Każdy plaster ponacinaj końcówką noża na krzyż.
Krok 4
Teraz wytnij z kalmara paski o szerokości 4 cm. Każdy potnij na trójkąty.
Krok 5
Kalmary przełóż do miski. Dopraw oliwą oraz szczyptą soli i pieprzu.
Krok 6
Rozgrzej bardzo mocno patelnię. Następnie usmaż kalmary przez kilka sekund.
Krok 7
Następnie zdejmij je z patelni i wrzuć do przygotowanego wcześniej sosu. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj i podawaj na liściach sałaty.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl