Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kalmary mrożone - 4 sztuki
  • Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 2 szklanki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • cytryna - 1 sztuka
  • zielona sałata
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Fix Knorr połącz z dwiema szklankami wody, zagotuj i zdejmij z ognia.
  2. Chili, czosnek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj wszystko do sosu.
  3. Kalmary rozmroź. Następnie przetnij wzdłuż na pół, aby powstał duży plaster. Każdy plaster ponacinaj końcówką noża na krzyż.
  4. Teraz wytnij z kalmara paski o szerokości 4 cm. Każdy potnij na trójkąty.
  5. Kalmary przełóż do miski. Dopraw oliwą oraz szczyptą soli i pieprzu.
  6. Rozgrzej bardzo mocno patelnię. Następnie usmaż kalmary przez kilka sekund.
  7. Następnie zdejmij je z patelni i wrzuć do przygotowanego wcześniej sosu. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj i podawaj na liściach sałaty.